• ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

  ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ

  ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ, ΣΥΡΟΣ

 • ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ

   

  από το βιβλίο "Ερμούπολη - Σύρος Ιστορικό Οδοιπορικό”

   

  Χτίστηκε περί το 1888 και στέγασε πρώτα το εργοστάσιο μολυβδοσκαγιών Λ. Γιαμαλάκη και αδελφών Βρατσάνου, και από το 1909 το χρωματοποιείο Κατσιμάντη. Μορφολογικά συγγενεύει με το εργοστάσιο Αποστόλου. Διώροφη πρέρυγα στον δρόμο, μονώροφη από πίσω, με τον πύργο. Τοιχοδομία από μαρμαρόπετρες και κονίαμα στους αρμούς, τοξωτά ανοίγματα με πλαίσια από τούβλα, γείσα στη βάση του ορόφου και στη στέψη με οδοντωτή ταινία, διαμορφωμένα με τούβλα και πλάκες. Το κτήριο περιήλθε στον Δήμο της Ερμούπολης, παραχωρήθηκε στο Κέντρο Τεχνικού Πολιτισμού και σήμερα ανακαινίζεται από τη ΔΕΑΕ. Ο πύργος είχε κατεδαφιστεί το 1994 λόγω επικινδυνότητας και ανοικοδομείται.

  Στο εργοστάσιο οι Ψαριανοί αδελφοί Γ. Βρατσάνου πρόσθεσαν καρφοβελονοποιείο και μακαρονοποιείο, αλλά έπεσαν έξω. Οι Μιχαήλ και Δημήτριος Θεοδ. Κατσιμαντής, από τη Μάνη, ήταν “τειχογράφοι”. Το πρώτο χρωματοποιείο τους (1870) βρισκόταν στη Λαλακιά.Το νέο εργοστάσιο διηύθυνε ο Ανδρέας Δ.Κατσιμαντής και στον μεσοπόλεμο η γυναίκα η Δέσποινα.

  Κέντρο Τεχνικού Πολιτισμού-Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης.

  Το ΚεΤεΠο ιδρύθηκε από τον Δήμο της Ερμούπολής και το Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Ε.Ι.Ε. Η εγκατάσταση του στο ανακαινισμένο εργοστάσιο Κατσιμαντή εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 2000 με έκθεση από τη συλλογή μηχανημάτων του Βιομηχανικού Μουσείου.

   

   

  [Πηγή: Αγριαντώνη Χριστίνα & Φενερλή Αγγελική, Ερμούπολη-Σύρος Ιστορικό Οδοιπορικό ( Γ' έκδοση), Αθήνα, Εκδόσεις Ολκός, 2010, σελ. 55 ]