• ΥΔΡΟΜΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΒΑΡΗ

  ΑΡΗΣ ΠΟΤΑΜΟΣ, ΙΚΑΡΙΑ

 • ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ

   

  Ο υδρόμυλος του Γιάννη Κούβαρη βρίσκεται στη δημοτική ενότητα Ευδήλου Ικαρίας, πλησίον του οικισμού του Καραβοστάμου, και συγκεκριμένα στον “Άρη Ποταμό”. Ανήκει στην ομάδα των τριών συνεχόμενων υδρόμυλων που τροφοδοτούνταν από το ρέμα του Άρη (ένας εκ των οποίων - ο πάνω μύλος - έχει πλέον καταστραφεί ολοσχερώς). Πρόκειται για αξιόλογο δείγμα ικαριώτικης υδρομυλικής εγκατάστασης, που διακρίνεται για την αρμονική ένταξη στον περιβάλλοντα χώρο. Χρονολογείται στις αρχές του 20ου αιώνα και σταμάτησε οριστικά να λειτουργεί το 1956. Σύμφωνα με μαρτυρίες, τμήμα του κτίσματος χρησίμευε και ως υποτυπώδες “χάνι”- χώρος προσωρινής διαμονής των ταξιδιωτών.

  Το 2006, η οικογένεια Κούβαρη, παραχώρησε τη χρήση του, για 10 έτη, στον πρώην Δήμο Ευδήλου Ικαρίας, ο οποίος προχώρησε σε εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου και στην ανακατασκευή του αλεστικού του μηχανισμού. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 2009, και μάλιστα, για ένα διάστημα, ο νερόμυλος επαναλειτούργησε πιλοτικά. Πλέον, ο υδρόμυλος είναι επισκέψιμος και πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων.

  Σήμερα, διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση το κτίσμα του υδρόμυλου, καθώς και οι βοηθητικές του εγκαταστάσεις - έργα υποδομής, όπως η γιστέρνα, ο νεραύλακας, ο οποίος διαμορφώνει και τόξο στήριξης, και ο υδατόπυργος.