• ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟΛΛΩΝ

  ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ, ΣΥΡΟΣ

 • ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ

  από το βιβλίο " Ερμούπολη - Σύρος Ιστορικό Οδοιπορικό "

   

  Η ανέγερση μιας μόνιμης στέγης για το θέατρο, που από το 1828 περιπλανιόταν στις ξύλινες αποθήκες, στις λέσχες και στα καφενεία έγινε δεκτή με ανακούφιση από το θεατρόφιλο κοινό. Το Θέατρο Απόλλων χτίστηκε στα 1862-1864 µε σχέδια του αρχιτέκτονα Pietro Sampo και με κάλυψη της δαπάνης, από την μετοχική εταιρεία του Δήμου. Το διώροφο κτήριο είναι απλό, µε χαμηλή μαρμάρινη βάση και σοβατισμένες όψεις. Οι όροφοι χωρίζονται µε ταινία από πωρόλιθο και έχουν στέψη µε φαρδύ γείσο σε γεισίποδες. Στο κεντρικό τμήμα της κύριας όψης, ολόκληρο από μάρμαρο, τονίζεται έντονα ο κατακόρυφος άξονας µε τέσσερις παραστάδες σε όλο το ύψος. Ενιαίο γείσο σε όλο το κτήριο, τοξωτά ανοίγματα στο ισόγειο και ορθογωνικά στον όροφο. Εγκαινιάστηκε το 1864 µε τον Ριγκολέτο του Βέρντι.

   

  Περισσή αίγλη και θαυμασμό προσέδωσε στο θέατρο η ευρωπαϊκών προδιαγραφών διάταξη του εσωτερικού χώρου του, µε την πλατεία, χώρο για την ορχήστρα μπροστά στη σκηνή, τρεις σειρές ξύλινων θεωρείων και υπερώο. Η σκηνή ήταν αρκετά περιορισμένη για τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού λυρικού θεάτρου, τηρούσε όμως τις αναλογίες της ιταλικής παράδοσης στα θέατρα αυτά.

   

  [Πηγή: Αγριαντώνη Χριστίνα & Φενερλή Αγγελική, Ερμούπολη-Σύρος Ιστορικό Οδοιπορικό ( Γ' έκδοση), Αθήνα, Εκδόσεις Ολκός, 2010, σελ. 77-78]