• ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΗΛΙΑ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΥ

  ΕΜΟΥΠΟΛΗ, ΣΥΡΟΣ

 • ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ

   

   

  Το κτήριο κατασκευάστηκε το 1875-1880 για λογαριασμό του Ιωάννη Μπαρινόπουλου ή «Φραντζέσκου», κτηματία και εμπόρου προϊόντων μαναβικής. Το ακίνητο περιγράφεται ως:« τριώροφος οικία, παρά τον Ιερόν Ναόν Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, απότελούμενης εν μεν τω ισογαίω, από πλυντήριον, ανθρακαποθήκην, λέβητα και λοιπά χρειώδη εν τω δευτέρω ορόφω, από αίθουσαν, δωμάτιον, εστιατόριον, μαγειρείον, αυλήν, αφοδευτήριον και από δύο εισόδους εις δε τω τρίτω ορόφω από αίθουσαν με δύο εξώστας, τρία δωμάτια ύπνου, διάδρομον και αφοδευτήριον».

  IΣΤΟΡΙΑ

  Κατά την απογραφή του 1879 στο ακίνητο αυτό καταγράφονται να διαμένουν ο Μπαρινόπουλος (Φραντζέσκος) ετών 63 με την Αικατερίνη Φραντζέσκου (γένους Αναγνωστοπούλου) ετών 36 και τα τέσσερα κορίτσια τους Μαρία (8 ετών), Ευτυχία (4 ετών), Αννέτα (2 ετών) και Ειρήνη (1 έτους). Στην ίδια απογραφή καταγράφεται και η -από την Άνδρο- 15χρονη Αναστασία, υπηρετικό προσωπικό, η οποία κατά πάσα πιθανότητα διαμένει στο ημιυπόγειο του αρχοντικού. Το 1898 η μικρή Αννέτα πεθαίνει από τυφοειδή πυρετό, και ένα χρόνο μετά, το αρχοντικό αγοράζεται από τον Ηλία Κυριαζόπουλο εκ Γορτυνίας, που εργάζεται ως τυπογράφος/εκδότης.

   

  Ο Κυριαζόπουλος είναι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμος για την εκτύπωση πολλών δημοφιλών «αποστολικών δελταρίων» (καρτ-ποστάλ) με φωτογραφίες από την Σύρο και κυρίως την Ερμούπολη, με το διακριτικό «Edition E. Kyriazopoulos». Τα αρχικά του βρίσκονται στο χαρακτηριστικό μετάλλιο του εξώστη του αρχοντικού με τα διακριτικά «ΗΚ 1899» ημερομηνία δηλαδή αγοράς του κτηρίου. Το Αρχοντικό Κυριαζόπουλου είναι σημαντικό για την ιστορία της Ερμούπολης καθώς εκτός από τη φωτογραφική καταγραφή που έκανε ο Ηλίας Κυριαζόπουλος μέσα από τις καρτ-ποστάλ, είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του πιο σημαντικού βιβλιοπωλείου στην ιστορία της Σύρου, του βιβλιοπωλείου «Σταθόπουλου». Συγκεκριμένα, ο Κυριαζόπουλος καλεί το 1912 τον ανιψιό του Γεώργιο Σταθόπουλο από την Γορτυνία να έρθει στην Ερμούπολη να αναλάβει την επιχείρηση του (εφημερίδες, χαρτικά, βιβλιοπωλείο και εκδόσεις). Από τότε ξεκινά μία πορεία πάνω από 100 ετών για το βιβλιοπωλείο «Σταθόπουλου» που πολλοί από εμάς έτυχε να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε.

  ARXITEKTONIKH

  Το Αρχοντικό Κυριαζόπουλου είναι ένα νεοκλασικό Α’ Περιόδου, με ανάμικτες τοπικές και δυτικές επιδράσεις. Είναι διώροφο με ημιυπόγειο και έντονα συμμετρικές προσόψεις. Έχει λαξευτή τοιχοποιία με ορθομαρμάρωση και στέψη με πλήρη κορνίζα από μάρμαρο (χαρακτηριστική των αστικών κατοικιών). Τα κουφώματα είναι γερμανικά στο εξωτερικό επίπεδο της όψης, ο φεγγίτης της πόρτας μεγάλος και οι σιδεριές είναι χειροποίητες με νεοκλασικά μοτίβα. Οι δύο μικροί εξώστες στον όροφο ακολουθούν καμπύλη μορφή με απλή σιδεριά και μαρμάρινα φουρούσια. Εσωτερικά διασώζεται διάκοσμος με οροφογραφία στο ισόγειο ενώ πρόσφατα αποκαλύφθηκε διάζωμα με ζωγραφικές αναπαραστάσεις σε δύο δωμάτια του ορόφου.