• ΑΡΧΟΝΤΙΚΗ ΟΙΚΙΑ ΔΟΥΚΑΡΕΛΛΗ

  ΜΥΤΙΛΗΝΗ, ΛΕΣΒΟΣ

 • ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ

   


  Μεγαλοπρεπής αρχοντική κατοικία με πλούσιο διάκοσμο, κατασκευασμένη το 1922, από τον Νικόλαο Δουκαρέλη, Λέσβιο έμπορο που δραστηριοποιήθηκε στην Αίγυπτο. Η κατοικία σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο «Φλώρου-Γεωργιάδη» στην Αίγυπτο και την κατασκευή του επέβλεψε ο Ασημάκης Φούσκας.

  Το 1985 χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο κτίριο από το ΥΠΕΧΩΔΕ και το 1997 ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού .

  Αρχιτεκτονικά το κτίριο παρουσιάζει έναν συνδυασμό νεοκλασικών στοιχείων με χαρακτηριστικά άλλων ευρωπαϊκών ρυθμών, όπως αυτό των Beaux Arts που το κατατάσσουν στο στυλ του εκλεκτικισμού.

  Η κάτοψη, όπως και η ογκοπλασία του κτιρίου είναι σύνθετη, και οργανώνεται σε τρία επίπεδα: ημιυπόγειο, υπερυψωμένο ισόγειο και όροφο.

  Κεντρικά στην πρόσοψη βρίσκεται η κύρια είσοδος του κτιρίου στην οποία οδηγεί ένα μεγαλοπρεπές μαρμάρινο κλιμακοστάσιο με βεράντα εισόδου, ενώ στα δυτικά κυριαρχεί ο προεξέχον πολυγωνικός όγκος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διακοσμήσεις στα υπέρθυρα των τοξωτών ανοιγμάτων του ισογείου, όπως και οι ραβδωτές παραστάδες με ιωνικού ρυθμού επίκρανα στα περιθυρώματα του ορόφου και τα περίτεχνα σιδηρά κιγκλιδώματα και τα φουρούσια των εξωστών. Οριζόντιες διακοσμητικές ταινίες- γείσα τονίζουν τα διαφορετικά επίπεδα, αλλά και ενδιάμεσες στάθμες, όπως τα ανώφλια και τις ποδιές των παραθύρων, ενώ η στέψη του κτιρίου κοσμείται με διμερές γείσο με οδοντωτή ταινία και συμπαγές στηθαίο που εγκιβωτίζει τη ξύλινη στέγη.

   

  | Πηγή: ΥΝΜΤΕΒΑ |